INTERVJU MED Bianco Casco - ABC queersen 2024

ABC Queersen.

Inför Prisma Litteraturpris 2024 accepterade konstnären Bianco Casco förfrågan om att formge årets prisstatyetter. Det resulterade i sju vackert skulpterade keramiska verk, vars gestaltning speglar prisets sju kategorier.


Hur växte idéen för statyetterna fram?

– Jag visste direkt att jag ville göra en queerflörtning till Lisa Larsons ”ABC flickorna” (gjorda 1958-1973). I min tolkning är det queera personer som läser böcker i badkläder. Läsa vid vatten är för mig det bästa läsandet. Jag ville spegla de olika kategorierna i lerfigurerna. Mest glad är jag över de kära lesbiska ungdomarna som läser en bok ihop (statyetten för barn och ungdomslitteratur), föräldern som högläser för sitt transbarn i famnen (barnlitteraturpriset) och översättningspriset där den sitter med en bok i vardera hand. 

– Rent skaparmässigt var det roligt att få jobba med detaljer så som lavafläckarna i leran som är deras fräknar, att vissa statyetter ”solbrändes” i ugnen, och att teckna tatueringar på vissa av statyetterna, bland annat tekannan, växterna och svanktatueringen med texten ”Prisma”. 


Bianco Casco är en svensk-honduransk illustratör och konstnär verksam i Göteborg. Den har studerat till serietecknare på Skarpnäcks Folkhögskola och Kvarnby Folkhögskola och har en konstnärlig kandidat från HDK-Valand. 

Kontakt: casco.konst@gmail.com  

Instagram: bianco_casco


Vad har det betytt för dig att göra ett konstnärligt uppdrag för Prisma Litteraturpris?

– Det var superfint att få skapa priserna med queergemenskap och queert läsande i åtanke, att få ge tillbaka till litteraturen med en av mina uttrycksformer. 

– Dessutom att få skapa priserna med så stor kreativ frihet utan att jag behövde förklara konceptet för en cis-straight blick var också en konstnärlig frizon som jag uppskattade mycket. 

Vad betyder queerlitteraturen för dig?

– När jag tänker på queerlitteraturen så tänker jag på nyfikenhet, solidaritet, sökande och fristad. Jag tänker på hur jag läste Fem-böckerna som barn för att få möta ett annat queerbarn. Serieböcker med queertema som jag lånade lite i hemlighet på bibliotek i tonåren. Böcker, poesi och grafiska romaner i vuxendom som speglar nutid men också ger hopp om framtid. Hur serietecknare, poeter och författare på olika sätt använder sitt skrivande, läsande och tecknande exempelvis i Palestinarörelsen, det ger hopp. I skapandet tänker jag att redan bryta mot normer i samhället kan leda till att även våga bryta "regler" i skrivandet och illustrerandet, sådant är spännande. 

– Jag ser queerlitteratur som en resekamrat i livet tror jag, där jag kan hoppa mellan alla kategorier, åldrar och känslor ett queert liv innebär. Jag ser ständigt fram emot vilka mer berättelser vi kommer läsa, teckna och skriva härnäst.

Läs mer om priserna som pristagarna av Prisma Litteraturpris mottar här.

Text: Cornelia Carlsson.
Foton: Bianco Casco.

Nästa
Nästa

OPEN CALL: Prisma Litteraturpris söker statyettkonstnärer